Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Φωτεινά χαμόγελα
(Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας 2014-2015)

Παίρνοντας ως αφορμή ένα δοντάκι που βγήκε σε ένα διάλειμμα, κατά τη διάρκεια του φαγητού, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα δόντια μας και να γνωρίσουμε καλύτερα τι υπάρχει μέσα στο στοματάκι μας!

Στην αρχή, κάναμε μια μικρή συζήτηση για τα δόντια μας. Για τον αριθμό των δοντιών μας, για το πόσα δόντια έχουμε βγάλει, αλλά και διάφορες ιστορίες, συνήθως αστείες, για το πώς βγήκαν κάποια δοντάκια! Πήραμε κι έναν καθρέφτη, σκάσαμε το πιο όμορφο χαμόγελό μας και το ζωγραφίσαμε. Απαραίτητη προϋπόθεση να φαίνονται τα δοντάκια μας!!!




 Στη 2η συνάντηση, ξεκινήσαμε με ένα παραμύθι με θέμα την υγιεινή των δοντιών. Μια πολύ όμορφη ιστορία με πρωταγωνιστές δύο φοβερά μικρόβια, τον Σοκολάκη και τη Ζαχαρούλα Τρυποδόντη. 


Τα δύο γλυκά μικρόβια...




και οι Λευκές Στρατιές




Αφού πήραμε μια μικρή ιδέα του τι γίνεται στο στόμα μας κάθε φορά που τρώμε, αποφασίσαμε να φτιάξουμε κι ένα ημερολόγιο βουρτσίσματος. Έτσι δε θα ξεχνάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας και πρωί και βράδυ.  
Κάθε μήνα τα παιδιά συμπληρώνουν το ημερολόγιο βουρτσίσματος. Πρωί και βράδυ μόλις βουρτσίσουν τα δόντια τους χρωματίζουν το αντίστοιχο κουτάκι.



Στην 3η μας συνάντηση, ασχοληθήκαμε με τη σημαντικότερη λειτουργία των δοντιών μας, τη μάσηση της τροφής. Μασώντας διάφορες τροφές, όπως μπανάνα, μπισκότα, μήλο, καταλάβαμε πως το κάθε δόντι έχει και τον δικό του ρόλο. Έτσι, καταλάβαμε καλύτερα και γιατί κάθε δοντάκι έχει άλλο όνομα.
Επίσης, κατανοήσαμε πως τα δοντάκια μας, μας βοηθούν και στο να μιλάμε σωστά. Ανακαλύψαμε πως υπάρχουν λέξεις που δε θα τις προφέραμε σωστά αν δεν είχαμε δόντια.Για παράδειγμα η λέξη θησαυρός, τάξη αλλά και η λέξη δόντια
Τέλος, θυμηθήκαμε και των αριθμό των δοντιών στο στόμα ενός παιδιού και ενός ενήλικα. Τα παιδιά, μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες (πότε έβγαλαν το πρώτο τους δοντάκι, αν πόνεσαν) μετρήσαμε τα δόντια μας και βρήκαμε ότι η κυρία είχε πιο πολλά και πιο μεγάλα δόντια. Εξηγήσαμε λοιπόν, πως όταν είμαστε μικροί έχουμε λιγότερα δόντια που σιγά σιγά πέφτουν για να "φυτρώσουν" τα νέα. Τα καινούργια αυτά δοντάκια εμφανίζονται γύρω στην ηλικία των έξι και θα πρέπει να τα φροντίζουμε και να τα προσέχουμε γιατί θα τα έχουμε μαζί μας σε όλη μας τη ζωή!
Και επειδή μάθαμε αρκετά πράγματα σήμερα, στο τέλος είδαμε ένα πολύ ωραίο ντοκυμαντέρ για παιδιά με θέμα τα δόντια και τη φροντίδα τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου